انرژی پایدار برای انکشاف دهات افغانستان

mrrd_admin

معرفی
ASERDMRRD

برنامه‌ی انرژی پایدار برای دهات در نتیجه‌ی تلاش‌های وزارت احیا و انکشاف دهات و برنامه‌ی توسعه‌‌ی ملل متحد ساخته و انکشاف داده شده است تا انرژی قابل تجدید را برای دهات افغانستان که از لحاظ آموزش و پرورش، میزان فقر و دسترسی به زیرساخت‌های اجتماعی و اقتصادی دچار مشکل می‌باشند، آماده سازد.

این برنامه به طور قابل ملاحظه‌ای به افزایش دسترسی به انرژی حرارتی و برق از طریق تکنالوژی در 194 جوامع روستایی افغانستان (19.500 خانواده) کمک میکند. دسترسی به برق باعث آشپزی با معیارهای حفظ الصحه و کاهش قابل ملاحظه‌ی مرگ و میر زنان و کودکان شده، از آلودگی هوا جلوگیری می‌کند. این برنامه هفت مدل سرمایه گذاری جدید را به طور گسترده‌ای مدیریت خواهد کرد. همچنین سیاست‌ها و چارچوب‌های قانونی را برای توسعه ظرفیت سازی ایجاد می‌کند.

اهداف

اهداف اصلی برنامه انرژی پایدار توسعه اقتصادی روستاها، ارایه خدمات انرژی، حفاظت از محیط زیست، کمک به ایجاد عدالت اجتماعی و توانمندسازی زنان برای جوامع روستایی در افغانستان می‌باشد.

این برنامه برای رسیدن به این نتیجه، در چهار حوزه ذیل فعالیت می‌کند.

تیوری تغییر

اگر دسترسی به خدمات انرژی روستایی افزایش یابد، پالیسی‌های مناسب برای انرژی روستایی توسعه یافته، روش‌های ابتکاری برای تحویل انرژی روستایی موثر اجرا گردد و به صورت همزمان ظرفیت جوامع روستایی برای مدیریت خدمات انرژی و ظرفیت موسسات انتخابی تقویت شود، دسترسی به انرژی  در روستاهای افغانستان افزایش خواهد یافت.

پلان استراتژیک برنامه‌ی انرژی پایدار

بر اساس تجربه‌ی موجود در افغانستان و چالش‌ها و مشکلات شناسایی شده، برنامه‌ی انرژی پایدار برای انکشاف دهات افغانستان یک استراتژی سه وجهی را دنبال خواهد کرد، وجوه این استراتژی عبارت اند از:

  1. تغییر رویکرد فعلی برای راه اندازی زیرساخت‌های تولید برق برای ایجاد خدمات پایدار در دهات که بتواند خدمات انرژی حرارتی را (برای تسخین، تامین آب گرم و پخت و پز) از طریق تکنالوژی‌های مناسب ارایه دهد.
  2.  گسترش پوشش انرژی در مناطق روستایی، حمایت از فعالیت‌های اقتصادی با بلند بردن میزان دسترسی به خدمات انرژی، خدمات عمومی مانند سکتور آموزش و سکتور صحت، در مناطق روستایی، تلاش در بهبود چارچوب قانونی برای تقویت پالیسی‌های مناسب برای انرژی روستایی و انرژی‌های تجدید پذیر و تضمین پایداری روش‌های اجرایی پروژه.
  3.  اجرای روش‌های مبتکرانه و پایدار برای اجرای پروژه‌های انرژی روستایی، توسعه مهارت‌های منابع بشری در روستاها، بخش‌های خصوصی و موسسات مالی با اولویت بندی بر اساس نمونه‌های موفق به صورتی که هماهنگ با مکانیسم‌های کمک‌های جهانی در بخش مبارزه با تغییرات آب و هوا  و تامین انرژی باشد.

پروژه برق رسانی ولسوالی های سرحدی

پروژه برق رسانی ولسوالی های سرحدی برای پیشرفت وضعیت اقتصادی مردم روستا از طریق بسته های برقی برای خانواده های که هم مرز با جمهوری اسلامی پاکستان و جمهوری اسلامی ایران میباشد روشنایی را تامیین مینماید.

این پروژه مورخ  25 مارچ- 2018 توسط ریس  جمهور محمد اشرف غنی در شورای عالی اقتصاد رسما تصویب گردیده و در ساپتامبر 2018 آغاز به کار نمود.

این پروژه 55 ولسوالی را در 13 ولایت سرحدی ( ننگرهار، کنر، نورستان، هرات، قندهار، هلمند، زابل، خوست، پکتیا، پکتیکا، فراه، نیمروز و لوگر) که عدم دسترسی به آگاهی عامه- تعلیم- صحت- محیط پاک- اقتصاد دارند را مورد پوشش قرار میدهد.

مشخصات تخنیکی و طراحی پروژه تکمیل شده است. سیستم بسته های خورشیدی در سه بسته مختلف (50، 75، 100) وات با سه هزینه متفاوت دیزاین گردیده است. از اینکه اکثریت مردم دهات زیر خط فقر زندگی می کنند. از این رو؛ مدل 80/20 طراحی شده است، زیرا مردم دهات  بیش از 20 درصد از بسته های خورشیدی را نمی تواند تأمین کنند.

بسته خورشیدی شامل: پنل خورشیدی، باتری، کنترولر ،چارچرهای مبایل ، تلویزیون، رادیو، گروپها و تجهیزات حفاظتی میباشد.

هدف از سروی ارزیابی فقر مردم، نیازهای برق، تثبیت مصر ف کننده گان، مصرف انرژی فعلی، تقاضای خانواده ها  و ظرفیت مورد نیاز است. بر اساس این ارزیابی های ذکر شده، سروی در حال انجام است و تا به امروز 54 درصد پیشرفت کرده است که در حدود 256،667 خانواده در 48 ولسوالی را در بر میگیرد.

تیم سروی علاوه بر سروی تخنیکی و اجتماعی- سروی اقتصادی اجتماعی رااز طریق مصاحبه- بحث های گروهی- کیس استدی یا مطالعه موردی انجام داده اند.

برای ارزیابی مزایای پروژه BDEP و حمایت از اقتصاد ساکنان مرزی افغانستان؛ یک تحلیل اقتصادی مشترک انجام شده است که در آن چندین خانواده به صورت تصادفی انتخاب شده و براساس نرخ تنزیل 7٪ برای پیدا کردن حد اوسط EIRR، NPV و BCR به صورت زیر نشان داده شده است:

Internal Rate of Return (IRR)

Net Present Value NPV (USD)

Benefit Cost Ratio BCR

20.11%

   149,841,445.62

1.67

به اساس این جدول پروژهBDEP  را به عنوان یک پروژه مفید برای بهبود وضعیت اقتصادی محلی و شرایط زندگی خانواده ها از طریق سیستم خورشیدی خانه اثبات می کند. و تا پایان ده سال، پروژه حدود  149,841,445.62 میلیون دلار درآمد خواهد داشت.

نتایج به دست آمده:
در پایان پروژه نتایج زیر تخمین زده می شود:
دسترسی 556,757 خانوار برای برق

  •  دسترسی 3,340,542 نفر به برق
  •  مجموع 47 مگاوات برق تولید خواهد شد
  •  مردم به رسانه ها دسترسی خواهند داشت
  •  آموزش بهتر
  • امکانات برای زنان
  •  کاهش بیماری های چشم و تنفسی
  •  مردم را با دولت وصل میکند
  •  مردم را در مناطق دور دست حمایت میکند

دست آورد ها

  • طراحی شبکه محلی (مینی گرید) هایبرید (با ظرفیت 340 کیلو وات و تولید برق از منابع آبی و آفتابی)، در ولسوالی دره نور ولایت ننگرهار که ۷ روستا را تحت پوشش قرار می‌دهد؛
  • طراحی و دیزاین ساخت 4 پروژه (یک پروژه‌ی برق آبی و سه پروژه برق آفتابی) به منظور دسترسی 79 شورای انکشافی که 10000 خانواده را تحت پوشش قرار می‌دهد، به انرژی؛
  • توزیع 17 سیستم آبگرم کن آفتابی برای 17 کلینک در سه ولایت هرات، پروان و ننگرهار؛
  • خرید 79 استاندارد مرتبط با انرژی قابل تجدید برای اداره ملی نورم استاندارد افغانستان؛
  • توسعه و نهایی کردن استراتژی انرژی تجدید پذیر روستایی؛
  • همکاری با بخش خصوصی برای فروش 4400 اجاق اصلاح شده در مناطق روستایی در کابل، ننگرهار، بلخ، پروان و هرات؛
  • فراهم سازی زمینه‌ی استفاده از تکنالوژی مبتنی بر سیستم‌های مخابراتی برای جمع آوری تعرفه‌ی برق در پروژه‌ی برق آبی قریه شیمول ولسوالی دره نور ولایت ننگرهار؛ (این سیستم زمانی که دستگاه تولید برق فعال شود برای جمع آوری تعرفه برق به کار خواهد رفت.)
  • برگزاری ورکشاپ آگاهی‌دهی درباره چگونگی استفاده و مزایای اجاق اصلاح شده در کابل، هرات، بلخ، پروان و ننگرهار؛
  • نصب و راه اندازی مدل‌های تعلیمی از تکنالوژی‌هایی مانند برق آبی کوچک، توربین بادی، روشنایی آفتابی، پمپ آفتابی در پارک تکنالوژی روستایی؛
  • تهیه تجهیزات لابراتوار برای پوهنتون کابل و ایجاد کتابخانه در پوهنتون پولی تخنیک کابل؛
  • برگزاری کورس انرژی تجدید پذیر در پوهنتون امریکایی؛
  • ارایه چندین کورس آموزش و ظرفیت سازی در داخل و خارج از کشور؛
  • نصب سیستم انرژی خورشیدی 10 کیلوات برای تعمیر انرژی پایدار؛

انجام مطالعات ابتدایی برای 25 شبکه محلی در 17 ولایت کشور.


ویب سایت برنامه